Rika kändisar och var man påträffar dem

Vad definierar en rik kändis?

Först måste vi bena ut vad en rik människa är för någon. Motsatsen till rikedom är fattigdom, om man är fattig har man kanske inga pengar sparade alls, och ibland inte heller mat för dagen eller tak över huvudet. Rik ur en ekonomisk aspekt kan en människa vara på flera sätt; ha mycket pengar på banken, i värdepapper, i fastigheter, i mark, i affärsavtal och så vidare. Det finns kändisar som skatteplanerar, vilket kan vara både lagligt och illegalt. Man får förstås mer pengar över för egen vinning ju mindre skatt man betalar in till staten. En rik person drar i genomsnitt in mer pengar per månad än vad en genomsnittlig person mäktar med under ett år.

Det finns också exempel på människor som ärvt enorma summor pengar efter sina föräldrar, exempelvis ättlingar till herr Ruben Rausing, Tetra Paks grundare. De kan ofta leva ett gott liv utan att behöva jobba särskilt hårt för brödfödan.

En känd person – kändis – är berömd för att ha åstadkommit något unikt eller spektakulärt. Kändisen kan också vara mycket bra på något, att exempelvis sjunga opera, sparka på en fotboll tillsammans med tio andra i sitt lag på en gräsmatta, laga mat eller göra reklam för Lendify.se som är en bra tjänst att använda för investeringar.

Välgörenhet

Många extremt förmögna människor sysslar med välgörenhet, dels för att det ger bra publicitet och i förlängningen mer intjänade pengar och dels för att de är altruister, det vill säga gärna hjälper folk. Ett gott exempel är Bill Gates, grundare av Microsoft, som årligen är med på Forbes lista över världens rikaste människor. Han och hans fru Melinda har startat en fond som årligen delar ut pengar till välgörande ändamål. Om man har så mycket pengar som paret Gates har så kan det faktiskt vara svårt att veta var man ska placera alla pengar.

Den berömda skådespelaren Leonardo DiCaprio har varit med i idel storfilmer men skänker gärna bort ansenliga summor pengar varje år. En av hans donationer har gått till att bevara regnskogen Amazonas i Sydamerika.

Motvilliga kändisar

George Clooney har i en intervju med Dagens Nyheter under ett Sverigebesök berättat varför han inte gärna placerar pengar i aktier och fonder. Han föredrar istället att köpa mark för pengarna, mycket för att han anser det vara en ädlare handling än att bara vara girig och vilja att pengarna ska växa (ge avkastning).

Den framlidne Kurt Cobain, sångare och gitarrist i grungerockbandet Nirvana, ansåg att det var roligare att vara fattig än rik. Som fattig kan man på ett annat sätt se fram emot att ha råd att köpa den där skivan, än att plötsligt över en natt ha råd att köpa alla inventarier i en skivbutik. Under Nirvanas sista år på musikscenen köpte han fortfarande gammal musikutrustning eftersom han ansåg att ljudet blev råare och därmed hade mer attityd.

Som ni läsare kanske inser så finns det gott om kändisar som har ett avslappnat förhållande till pengar och inte låter sig uppslukas allt för mycket av att äntligen ha råd med allt de önskat.