3 tips för en aktiv sommar

Det finns många roliga och spännande utmaningar att testa på under sommaren. Eftersom vi kommer att ha en coronasommar kan du passa på att göra aktiva saker på hemmaplan. Här kommer tre tips för en aktiv sommar.

1# Gör en riktig kanottur

Sverige har många fina paddelvatten. Det som är bra med just kanot är att det är så enkelt. Kanoten i sig är inte lika tung som en båt och vem som helst kan lära sig att paddla. För att paddelturen ska bli skön bör ni inte vara fler än två personer i varje kanot. Det är också klokt att hitta ett bra vattendrag med övernattningsställen i förväg, särskilt om ni inte är vana att campa i skogen. Du kan antingen satsa på riktiga stugor, vindskydd med grillplats eller fina stränder. Ett tips är att leta information på nätet efter bra kanotvatten i din närhet. Du bör ha med tält, sovsäck, liggunderlag, trangiakök och varma kläder – allt i plastpåsar om det skulle hamna i vattnet. Du kan göra upp eld överallt, så länge som det inte råder eldningsförbud eller kan uppstå brandfara. Bra mat att ha med är smörgås, ost på tub samt torrvaror som makaroner och burkmat. Om du ska paddla i Norrland eller Värmland bör du också ta med myggnät och myggstift. Innan ni ger er iväg bör ni berätta för familj eller där ni hyr kanoten vart ni ska åka. Glöm inte heller att ta med några fulladdade powerbanks, så att mobilerna fungerar. Det här är en tämligen coronasäker aktivitet som ger många minnen.

2# En länge cykeltur

Det är roligt att cykla och också ett perfekt sätt att upptäcka mer av omgivningen. Du kan antingen göra en dagstur eller en riktigt cykelsemester. Intresset för att cykla har ökat under coronapandemin, just för att det är en aktivitet och träningsform som man utövar utomhus. Om du ska göra en längre cykeltur kan det vara smart att sova i stugor längst med vägen. Om du inte vill vara hardcore och ta med tält, förstås. Det är mysigt att cykla längst med cykelleder, ta in på ett kafé och fika, hitta en fin strand och bada och bara vara i naturen. När du cyklar blir både händer och fötter mycket utsatta och det är viktigt att du tar hand om dem. Du hittar allt för händer och fötter hos apohem.se/kroppsvard-skonhet/hander-fotter, och glöm inte att också köpa solskydd. Förutom solskydd och att vårda händer och fötter, så är det bra att ha något på huvudet och att alltid ha tillgång till vatten. För att kroppen ska må bra under cykelturen måste du både äta och dricka mycket.

3# Gör en vandring

Du kan vandra över hela landet, exempelvis i nationalparker, på anlagda vandringsleder och på små mysiga stigar i skogen. Om du vill uppleva majestätisk natur ska du satsa på en fjällvandring. Vår fjällkedja, Skanderna, erbjuder många vandringsleder för alla nivåer. Under denna sommar kan det vara klokt att antingen sova i tält, bara göra vandringar över dagen eller boka fjällstuga i förväg. På grund av corona kommer du att behöva planera ditt boende lite mer än i vanliga fall. Men det gäller ju all semester. Du kan också vandra längst med kusten eller i djupa skogar. Oavsett var du bor i Sverige har du tillgång till fina vandringsleder. Varför inte vandra Vasaloppet?